четвер, 15 серпня 2019 р.

Будемо голодувати. В ООН заявляють про глобальне подорожчання їжі через кліматичні зміни

Згідно із новим звітом ООН, кліматичні зміни на Землі можуть призвести до значного подорожчання продуктів.
В кінці 2018-го Організація Об'єднаних Націй представила звіт, в якому провідні світові вчені-кліматологи попередили, що через 12 років на Землі значно збільшаться ризики посухи, повеней, екстремальної спеки та бідності для сотень мільйонів людей.
Раніше в ООН також прогнозували, що через кліматичні зміни в Південно-Східній Азії до 2050 року зникне до 90% коралів, а до 2100 року в Африці можуть зникнути більшість видів птахів та ссавців.
На думку вчених, щоб уникнути такого результату, потрібні термінові і безпрецедентні зміни, які, за їхніми словами, є доступними та здійсненними. Зокрема, зниження температури всього на півградуса може запобігти повному знищенню коралів та полегшити тиск на Арктику.
Днями в Женеві ООН представила новий звіт, який не обіцяє позитивних змін. За даними понад 100 експертів з 52 країн, які складали звіт, кліматичні зміни вже негативно вплинули на виробництво їжі, а у найближчому майбутньому підвищення температури може призвести до справжньої катастрофи.
Як пише The New York Times, в звіті зазначено, що 500 млн людей вже живуть у місцях, які перетворюються на пустелі, а кількість родючого грунту в усьому світі скорочується від 10 до 100 разів швидше, ніж відновлюється. Через аномальну спеку і, як наслідок, посухи, лісові пожежі, повені та танення льодовиків агропромисловість переживає важкі часи, і виробляти їжу стає все важче.
Крім того, враховуючи величезну кількість шкідливих викидів в атмосферу, зокрема вуглекислого газу, легко припустити, що якість продуктів також знизиться через глобальні кліматичні проблеми. Тому в ООН прогнозують, що кількість доступної їжі скоротиться, а її вартість - виросте.
Вчені вважають, що такі зміни призведуть і до масових міграцій серед людей по всій планеті. В першу частину це торкнеться населення країн третього світу та найбідніших куточків Землі.
«Життя людей буде залежати від величезного впливу міграції. Люди не залишаться і не вмиратимуть там, де вони живуть», - розповів NYT один з авторів звіту ООН, професор науки про рослини і грунти в Університеті Абердіна Піт Сміт.

Немає коментарів:

Дописати коментар